Geberit GIS easy toilet ontkalken

Deze instructie beschrijft:

  • Het ontkalken van een Geberit GIS easy toilet

Merk: Geberit

Type: GIS easy (2004)

Documentatie:

Na verloop van tijd heeft mijn toiletten een onderhoudsbeurt nodig. Wij hebben redelijk veel kalk in het water. Doelstelling is om de Geberit GIS easy spoelinrichting goed schoon te maken van kalk. Meestal gaat de Geberit spoelinrichting gebreken vertonen die met een schoonmaakactie zijn te verhelpen. Klacht kan zijn dat spoelwater in de toilet blijft lopen. Hiermee gaat er veel water verloren. Een kalkspoor in de pot kan erop duiden dat er langzaam water uit de spoelinrichting loopt. Kalkafzetting op het bodemventiel of vlotterkraan kan hiervan de oorzaak zijn.

Geberit instructie:

Ik heb me niet helemaal gehouden aan de Geberit-instructie omdat ik de spoelinrichting volledig wil schoonmaken en niet alleen de vlotterkraan.

Voor het schoonmaken, doorgaans ontdoen van kalk, ga je als volgt te werk:

Stap 1: Druk de dekplaat met je duim omhoog.

Stap 2: Haal de bovenzijde naar je toe en verwijder de dekplaat.

Stap 3: Verwijder het zwarte plaatje die de bedieningsstiften geleid. Klik aan de rechterzijde het scharnierpunt los en schuif het plaatje naar rechts zodat deze aan beide zijkanten vrijkomt.

Stap 4: Verwijder het plaatje.

Stap 5: Draai de twee kruiskopschroeven uit de muurplaat en verwijder deze.

Stap 6: Draai de rechter- en linker afstandshouders naar links en verwijder deze. Zet eventueel eerst een streepje op deze afstandhouders zodat je ze later op de zelfde diepte kunt terugzetten.

Stap 7: Druk de linker- en rechter clip naar beneden en verwijder het deksel zodat we bij het binnenwerk kunnen.

Stap :

Stap 8: Verwijder de unit met de bedieningsstiften door de onderste clip in te drukken. Er ontstaat nu ruimte voor het uitnemen van het bodemventiel en de vlotterkraan.

Stap 9: Sluit de watertoevoer af door de kraan dicht te draaien.

Stap 10: Til de witte spoelhendel op en laat het waterreservoir helemaal leeglopen.

Stap 11 : Ontkoppel de waterslang van de vlotterkraan.

Er is nu duidelijk te zien dat er veel kalkafzetting is.

Stap 12: Druk de borging van de vlotterkraan in en schuif de vlotterkraan naar boven zodat deze uit de ophanging loskomt.

Stap 13 : Kantel de vlotterkraan en neem deze uit de spoelinrichitng

Stap 14: Maak de niveauregelaar (witte pin met kruiskop) los van de blauwe inlaatstuk.

Stap 15: Schuif de vlotter naar beneden zodat deze los komt van de kraan.

Stap 16: Draai het blauwe inlaatstuk 45 graden naar links.

Stap 17: Neem de blauwe sluiting eruit. Het rubber met het blauwe passtuk voorzichtig uitnemen.

Stap 18: Spoel de eerste klakdelen van de onderdelen.

Stap 19: Leg alle onderdelen in een emmer met schoonmaak-azijn. Na verloop van halve dag spoel je alle kalkresten er zo van af.

Stap 20: Maak het bodemventiel los van de achterwand door de zwarte clip in te drukken.

Stap 21: Neem het bodemventiel uit de spoelbak. Dit is even passen en meten. Niet forceren.

Stap 22: Maak met een schuursponsje de vatting van het bodem ventiel schoon.

Stap 23: Leg ook het bodemventiel in de emmer met schoonmaakazijn. Maak deze verder schoon. Pas op dat je de instellingen voor de waterhoeveelheid laat staan. Gebruik geen kracht bij het schoonmaken maar heb geduld. De kalk komt vanzelf los. Gebruik eventueel een oude tandenborstel om de kalk uit de schacht te verwijderen.

Stap 24: Na het schoonmaken ziet het bodemventiel en de vlotterkraan er weer als nieuw uit. Je kunt nu beginnen met terugzetten van het bodemventiel en de vlotterkraan. Werk in tegensgesteld richting om de toilet weer in elkaar te zetten. Klaar!!

Links

Deze duitstalige video sluit het beste aan bij het bovenstaande beeldmateriaal. De werkvolgorde van deze monteur is iets anders dan ik u heb laten zien.

DISCLAMER: Aan deze instructie kunt u geen rechten ontlenen. De instructie berust louter op eigen ervaringen die ik met u wil delen. Voor professionele ondersteuning zult u zich moeten wenden tot de leverancier.