Philips AG9016 buizenversterker

Deze instructie beschrijft:

  • Het vervangen van de twee 5 Ω luidspreker chassis uitgangen.
  • Het aanpassen van de radio- en platenspeler-ingangen naar een RCA-Tulp-Cinch uitvoering.

De AG9016 is een ontwerp van Philips uit 1963-1965. Het uitgangsvermogen van 2 Watt is niet verpletterend maar daar gaat het hier niet om.  Audio-liefhebbers zweren bij buizenversterkers, voor een top-hifi kwaliteit in de huiskamer. Het was het begin van de “hifi” voor het grote publiek en deze versterker kon goedkoop gemaakt worden. De liefhebbers spreken over “Deze buizenversterker klinkt zeer warm, vol en rond”. Dit chassis werd vroeger ook in een platenspeler toegepast. De voorversterker is gebaseerd op de dubbele triode ECC83, een buis met een goede dynamic, weinig ruis en een warme toon. De eindtrap van deze versterker is gebaseerd op de pentode EL95, een buis met voldoende uitgangsvermogen voor toepassing in een eindtrap voor een kleine huiskamer. De ingangsgevoeligheid van de radio-ingang (tuner) en platenspeler-ingang bedraagt 150mV/500KΩ. Een platenspeler zal dus verzien moeten worden van een extra voorversterker om het signaal van de toonopnemer op het niveau van deze ingang te brengen.

Service Manual AG9016

Ben je geïnteresseerd in het Sevice Manual van deze buizenversterker, klik dan hier.

Vervangen van de 5 Ω luidspreker chassis uitgangen

Naar verloop van tijd zal de veerdruk van de 5 Ω luidspreker chassis uitgangen afnemen waardoor er een slechte verbinding ontstaat. Dit heeft tot gevolg dat het geluid van de box kraakt of helemaal uitvalt. Zet indien nodig ook twee nieuwe 5 Ω luidspreker stekkers aan de kabel van de boxen.

Stap 1: Beide 5 Ω luidspreker chassis uitgangen moeten vervangen worden.

Stap 2: Soldeer de bedrading los van de oude chassis uitgangen. Let op de kleur van de bedrading zodat deze straks weer op de juiste uitgang komt te zitten.

Stap 3: Boor de vier bussen eruit zodat je de chassisdelen eruit kunt nemen.

Stap 4: Plaats de twee nieuwe 5 Ω luidspreker chassis uitgangen en zet deze vast met M2,4 x 10 mm.

Stap 5: Soldeer de bedrading terug op de 5 Ω luidspreker chassis uitgangen.

Aanpassing van de Radio- en Platenspeler-ingang

Om de radio- en platenspeler-ingang te kunnen gebruiken moet je beschikken over een speciale steker. Deze stekers zijn niet meer te verkrijgen dus ombouwen naar een RCA-Tulp-Cinch connector is noodzakelijk om gangbare randapparatuur te kunnen aansluiten.

Stappenplan tot het ombouwen van de AG9016 versterker

Stap 1 : Verwijder de vier boutjes uit de onderzijde en schuif de behuizing en de onderplaat eraf.

Stap 2: Maak een foto van de huidige aansluitingen zodat je deze later kunt overnemen op de RCA-Tulp-Cinch connector.

Stap 3: Desoldeer de bedrading van de 10 contactpunten van de oude connector. Maak eventueel gebruik van een tinzuiger voor het verwijderen van de oude soldeertin.

Stap 4: De oude uitsparing in de achterzijde moet worden aangepast om de RCA-Tulp-Cinch connector te kunnen plaatsen. In de hiernaast geplaatste tekening tref je de noodzakelijk aanpassingen aan om ruimte te maken voor de RCA-Tulp-Cinch connectoren. Maak eventueel een boormal om te zorgen dat het hart van de 9,50 mm boring op een afstand van 18,60 mm blijft staan. Omdat twee RCA-Tulp-Cinch connectoren het sleufgat niet volledig vullen maken we ook een vulplaatje tussen de connectoren.

Stap 5: Plaats de vier witte isolatieringen met randje, die er voor zorgen dat de aarde van de RCA-Tulp-Cinch ingangen niet met de massa van het metalen chassis in verbinding komen te staan.

Stap 6: Zaag twee aluminium vulplaatjes (1,5 mm dik) uit wat in de afbeelding met rood is aangegeven.

Stap 7: Plaats de beide vulplaatjes tussen de witte isolatieringen.

Aan de binnenzijde is goed te zien dat de vulplaatjes de opening dicht.

Stap 8: Verf de vulplaatjes overeenkomstig aan de kleur van de achterwand zodat deze minimaal opvallen.

Stap 9: Plaats de vier RCA-Tulp-Cinch connectoren. Kijk goed naar de volgorde van de onderdelen van de RCA-Tulp-Cinch connectoren. Rood heb ik rechts geplaats en zwart (of wit) heb ik links geplaatst.

Aan de binnenzijde van de versterker worden de connectoren met een steeksleutel vastgezet. Zorg dat de aardingscontacten van de platenspeler naar boven wijzen en dat de aardingscontacten van de radio naar beneden wijzen.

Stap 10: Soldeer de twee weerstanden, de aardingsdraden en de vier signaaldraden weer vast. Gebruik eventueel krimpkous over de signaaldraden voor een nette afwerking.

Zie de details voor een juiste aansluiting.

Stap 11: Breng een L- en een R- markering aan zodat je links en rechts makkelijk kan onderscheiden. Schuif de kap weer op de versterker. Zorg dat de onderplaat juist is geplaatst zodat de vier boutjes weer in de gaatjes aan de onderzijde kunnen worden geschroefd.

Stap 12: Sluit een audiobron aan op de nieuwe RCA-Tulp-Cinch-connector en test de betreffende ingang.

Materiaallijst

DISCLAMER: Aan deze instructie kunt u geen rechten ontlenen. De instructie berust louter op eigen ervaringen die ik met u wil delen. Voor professionele ondersteuning zult u zich moeten wenden tot de leverancier.